Öncelikli Alan Araştırma Projeleri Desteği Hakkında (2025 ylı için)
Değerli Araştırmacılar,
Yükseköğretim Kurulu’nun araştırma üniversitelerine yönelik olarak başlattığı Araştırma Üniversiteleri Destek Programı çerçevesinde Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından sağlanan ek bütçe ile Yükseköğretim Kurulu tarafından eşleştirildiğimiz öncelikli sektörlere (İlaç ve Aşı Teknolojileri, Tıbbi Cihaz, Gıda Arzı Güvenliği, Büyük Veri Teknolojileri, Yapay Zeka Teknolojileri, Klinik Araştırmalar (Sinir Bilimleri ve Beyin, Pediatri, Onkoloji), Dil ve Edebiyat, Eğitim, İşletme ve Tarih) odaklı araştırma projeleri desteklenecektir. Projelerin belirtilen öncelikli sektörlere yönelik ve ticarileşme potansiyeli olan ürün ve hizmetleri hedeflemesi gerekmektedir.
Bu kapsamda 2025 yılında yürütülecek projeler için hazırlanacak proje önerileri Öncelikli Alan Araştırma Projeleri (ÖNAP) formu ve aynı zamanda YÖK ADEP Proje Formu (Word Formatında) hazırlanarak BAPSİS üzerinden 5 Aralık 2024 tarihine kadar BAP Koordinasyon Birimine sunulması beklenmektedir. Proje önerisinde diğer kurumlardan araştırmacıların projeye dahil edilmesi halinde (ilgili sektörde faaliyet gösteren özel kuruluşlar ve/veya ilgili sektörde eşleştirilen araştırma üniversiteleri) Proje Ortaklığı ve Fikri Mülkiyet Hak Sahipliği Beyan Formu doldurulmalı ve imzalı olarak teslim edilmelidir.
Eşleştirilen öncelikli sektörlere yönelik araştırma projelerinin kapsamlı araştırma projelerinde aranan nitelikleri karşılaması gerekir. Proje ekibinde öncelikli sektörler ile ilgili en az iki farklı akademik birimden/disiplinden üniversitemiz araştırmacılarının yer alması beklenmektedir. Proje ekibinde yer alan araştırmacıların proje konusu ile ilgili alanda uzmanlıklarını kanıtlayan araştırma makaleleri yayınlamış olması ve proje yürütücüsünün dış destekli (TÜBİTAK, AB gibi) proje tecrübesi olması tercih edilir. Daha önce BAP Koordinasyon Birimi desteğiyle öncelikli alan araştırma projesi yürütücülüğü yapmış olan araştırmacıların proje çıktılarını araştırma makalesi olarak yayına dönüştürmüş olması beklenir.
Projelerin uluslararası projelere dönüşmesi konusuna önem verilmelidir. Proje çıktılarında nitelikli yayın potansiyeli olanlara öncelik verilmesi gerekmektedir. Eşleştirilen öncelikli sektörlere yönelik araştırma projelerinde sarf malzeme, makine-teçhizat, bursiyer, hizmet alımı ve seyahat giderleri karşılanabilir. Toplam bütçenin ve gider kalemlerinin projenin amaç ve içeriğine uyumlu ve dengeli olmalıdır. Makine-teçhizat ağırlıklı ve salt altyapı oluşturmaya yönelik projeler desteklenmeyecektir. Bu nedenle bütçenin gerekçelendirilmesi ile bütçe kalemlerinin dağılımına dikkat edilmelidir.
BAP Koordinasyon Birimi